24smolian.com/Общество/Регион

10 години работа в Западна Европа-нова къща в родното село. Гурбетът се оказва най-сериозният поминък на хората в Родопите. Млади по малките населени места почти не са останали. Но въпреки това, голяма част от тях не спират да инвестират в родния си край.

Около 14 нови къщи са били построени в джебелското село Устрен за последното десетилетие. Над 30 000 лева излиза едноетажна сграда от копката до последната керемида на покрива, пресмята пред наш екип кметът Бейсим Мустафа.

270 души живеят в селото, но през лятото се връщат гурбетчии и изселници и населението става над 400.

„Оправят се старите къщи, строят се нови. Повечето млади са зад граница. Дори синът ми е в чужбина, аз също съм ходил. Много е трудно там. Години трябват, за да се спестят средства. Зависи и какво се работи. Някои получават добри пари, други едва кретат. Не е лесно“, споделя пред екипа ни местният кмет.

Селото пък става все по-известно сред родни туристи. Само на няколко километра от него е крепостта „Устра“. Постоянно идват хора от вътрешността на страната, за да я посетят. Дори организирано, с автобуси.

„Обаждат ми се по телефона, за да осигурим човек, който да ги закара до там. Повечето са от София. Много обаче идват за втори-трети път и вече знаят“, разказва Бейсим Мустафа.


В района има и ремонтирана хижа с 22 легла. Няма обаче хижар, който да я обслужва. А интересът към района се увеличава в последните години. 86-годишният Хюсеин Мюмюн е изпълнявал тази роля преди десетилетия, сега обаче възрастта не му позволява. Въпреки, че мъжът почти през ден се качва към крепостта, споделя самият той. Туристите пък задължително купуват от хората в региона мед, билки, мляко.

Около 400 крави се отглеждат в Устрен. Големите животновъди обаче са 5-6 души. Сунай Давуд си е купил малък трактор за 7000 лева. С него обработва земите си, но и помага за съселяните си-оре, откарва дърва и тор. „Гледам и пет крави“, казва пред екипа ни той.


Животът в селото е спокоен. Преди 1989-а година 500 къщи са били пълни с хора. Сега са няколко десетки. В местното основно училище е имало 360 деца, сега са около 20, заедно с учениците от околни населени места.

Пътищата в Устрен са оправени. Нов асфалт предстои да се положи и към някои махали. Няма проблем с водата, а всеки ремонт на къща и съграждане на нова е и надежда за Устрен. Че заедно с туризма ще се възроди и селото, така както е било пълно преди десетилетия.

На снимките:

-Селото

-Сунай с тракторчето си

-Бившият хижар Хюсеин

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I