Експерти на РИОСВ-Смолян, съвместно с Регионална лаборатория-Смолян, установиха при направената проверка източника на замърсяване на река Елховска.  Причината е в стичащите се скатни води от временните руднични отвали на Рудоземска обогатителна фабрика (РОФ), съобщиха от екоинспекцията. При дъжд, водите отмиват фини частици и отлагания по рудничните отвали, а от там водите попадат в дъждовната решетка, която се зауства в реката. Именно това е довело до побеляване на реката. Първоначалните лабораторни анализи сочат, че няма данни за изтичане на промишлени води от РОФ и на наднормени стойности на цианиди. Изпратени са проби и в Регионална лаборатория-Хасково, където ще бъдат изследвани за тежки метали.
Експертите на РИОСВ–Смолян са разпоредили да започне незабавно почистване на района на отвалите и всички площадкови пътища от собствениците–„Горубсо Мадан" АД, РОФ–Рудозем и „Рудметал" АД. Дадени са предписания за предприемане на мерки за недопускане на подобни инциденти. Стартирана е процедура по Закона за административните нарушения и наказания.
Сигналът за замърсяване на река Елховска постъпи в РИОСВ–Смолян в сряда. В продължение на три дни експерти обхождаха района и на място се взеха водни проби от Регионална лаборатория-Смолян.
В петък бе получен и сигнал за умряла риба в река Арда, в района на кв. „Койнарци" на град Рудозем. Екип от експерти на РИОСВ–Смолян, Регионална лаборатория–Смолян и Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури извършиха проверка на място. Установени са единични екземпляри мъртва риба от вида „Черна балканска мряна", в сравнително напреднал стадий на разлагане. Експертите  предполагат, че най-вероятно става въпрос за случай, който е настъпил вследствие на резки промени на температурата на водата. Водните проби, взети на място не показват отклонение от нормите.
24smolian.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I