Михаела Илиева/24smolian.com/Регион

Преди 7 години  доброволци от Златоград за първи път организират масова акция за възстановяване на възрожденски икони и  щампи, които са на почти 2 века. Сред тях се срещат икони на Захари Зограф, а дори и християнският уникат "Прободената Богородица - Матер Долороса". Всички тези икони са били съхранявани в най-древния храм на Средните Родопи - "Успение Богородично" в Златоград. С тежката задача да ги възстанови се заема професионалният реставратор Кристиян Янков, който по-късно ги и излага в свещения храм на златоградчани.

През месец октомври са получени и първите сигнали до РУ - Златоград за нарушения и своеволия от страна на действащия отец Виктор Христев от пловдивската митрополия. Посетители споделят, че през  месеците август и септември храмът доста често е бил затворен, защото са се провеждали ремонтни дейности, свързани с неговия 200-годишен юбилей, който ще се състои догодина. След множество сигнали до полицията, прокуратурата и Министерство на културата, на мястото се прави оглед и проверка за нарушенията. Екип, воден от арх. Слави Славов установява, че е издигнато метално скеле пред иконостаса и нанасянето на шлагметалът в южната част на църквата е извършено от непрофесионалисти, което е довело до повреда на дървената структура, олтара и на някои от иконите.

"Докато аз работих в църквата се натъкнах на много нередности. Практикуващият отец Виктор Христев си позволяваше да изнася икони без да информира никого и без да прави опис къде отиват тези картини, кой ги изнася и с каква цел. Само през месец септември от църквата изчезнаха 13 икони, въпреки множеството забрани от християнското настоятелство в Смолян. Когато разбра, че аз съм подала сигнал за нередности, ме изгони и смени катинарът и така църквата се превърна в частна собственост, до която християните от града не могат да се докоснат", разказа пред 24smolian.com Александра Иванова, която е работила доброволно като клисарка в храма.

Предстои кметът на Златоград да свика комисия, която да опише детайлно всички намеси в духовното и културно наследство. Ако се окаже, че реставрационните и ремонтните дейности са извършени без знанието на Общината и Министерството, то служещото лице ще търпи наказателна отговорност. За нарушителите и виновниците са предвидени глоби от 15 до 30 хиляди лева.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

  1. Изгонете го бе.съграждани,защо му позволявате на този поп да дерибейства

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I